Mi ez?

A blogon rendszeresen publikálom saját műfordításaimat. Jellemzően spanyol nyelvterületről válogatok, többnyire novellákat, mikronovellákat („félperceseket”) fogok megosztani veletek, de előfordulhatnak regényrészletek, színdarabok is.

A hosszabb írásokból a blogon csak részleteket közlök, de a teljes változat mindig letölthető (korlátozott ideig) PDF formában az adott bejegyzés végén.

Olvassatok, szóljatok hozzá, beszéljetek bele!

Egyedi kerámia

Szerethető, használható, igényes rakukerámia és kőporcelán tárgyak, ajándékok és home dekor. Hagyományos és Raku technikára épülő egyedi vizuális élmény. Károlyi Ildikó keramikus

Szerethető, használható, igényes rakukerámia és kőporcelán tárgyak, ajándékok és home dekor. Hagyományos és raku technikára épülő egyedi vizuális élmény. Károlyi Ildikó keramikus

Könyvek

Értékelések Roberto Bolaño Vad nyomozók című kultregényéről.

Folyamatosan bővülő visszhang A jövő nem a miénk című antológiáról.

Kritikák, recenziók Samanta Schweblin A madárevő című könyvéről.

Címkék

a.jövő.nem.a.miénk (40) alkohol (2) állatmese (3) álom (4) angyal (1) antológia (14) anya (3) apa (5) argentína (20) átváltozás (1) bemutatkozás (3) beszélgetés (7) bevándorlás (1) bölcsek.köve (1) bolívia (3) brazília (1) chile (10) család (2) díj (6) ecuador (2) egyesült.államok (1) élet (1) elmélet (3) előítéletek (1) előszó (1) erőszak (6) eső (2) eszköz (4) fantasy (3) félelem (2) felelősség (1) fény (1) férfi.nő (14) feszültség (1) film (1) filozófia (5) foci (2) fordítás (1) franciaország (1) guatemala (2) gyerek (7) gyerekkor (5) haiku (1) hajó (1) halál (13) hangfelvétel (4) hellókarácsony (1) honduras (2) hozzáférés (1) humor (1) hűtlenség (2) ifjúsági (3) interjú (1) internet (1) kalóz (1) karácsony (3) kiadó (1) kísértet (1) klímaváltozás (1) kocsma (1) költészet (1) kolumbia (1) komédia (1) kör (1) kórház (2) korrupció (1) középkor (3) kronópiók.és.fámák (3) kuba (18) kutya (5) levél (1) magány (1) mexikó (15) mikronovella (20) monológ (4) munkahely (2) nagymama (1) nagyszülő (4) napló (1) nicaragua (1) női.író (7) novella (30) offtopik (3) öngyilkosság (2) öregség (1) oroszlán (1) őserdő (3) pályázat (8) panama (2) paraguay (3) párbeszéd (2) peru (8) pillangó (1) politika (1) pornó (1) pszichiátria (1) publikáció (30) regényrészlet (4) rendezvény (2) rendőrség (1) spanyolország (15) sport (1) száműzetés (1) szerelem (1) szexualitás (2) születés (1) tabu (1) tél (1) tigris (1) tömeg (1) tükör (1) újjászületés (2) újság (1) uruguay (21) utazás (1) vad.nyomozók (6) vallás (1) venezuela (2) vidék (2) vonat (3) william.blake (1) wordle (1) zene (1)

Feliratkozás

Email feliratkozás (bejegyzések):

Powered by FeedBurner

Julio Cortázar: Útügyek (1952)

2009.06.16. 17:59 Kurta | argentína mikronovella kronópiók.és.fámák | 4 komment

A második Cortázar mikronovella a posztumusz kötetből. Ez már egy kicsit furganfosabb munka volt, mint az előző, biztos lehetne kicsit máshogy, kicsit jobban, de én úgy éreztem, ha közelítem ahhoz, ahogy én szívesen olvasnám, veszítene az eredeti hangulatából. Szóval elég szöveghű ez is.

Más mesélnivalóm most azt hiszem nincs is. Hacsak az nem, hogy a Kronópiók és fámák angol kiadásában érdekes módon szerepel ez az egyperces is. A spanyol nyelvű eredetiben nem.

Útügyek

Egy szegény kronópió vezeti a gépkocsiját, és ahogy egy kereszteződéshez ér, elromlik a fék, és nekimegy egy másik autónak. Fenyegetően közelít felé egy rendőr, és előhúz egy kék borítójú noteszt.

– Maga nem tud vezetni? – kiabálja a rendőr.

A kronópió néz rá egy darabig, aztán így szól:

– Maga kicsoda?

A rendőr megdöbben, vet egy pillantást az egyenruhájára, csak hogy meggyőződjön, nem történt-e tévedés.

– Hogyhogy ki vagyok? Nem látja, hogy ki vagyok?

– Én egy rendőregyenruhát látok – mondja nagy szomorúan a kronópió. – Maga belül van az egyenruhán, de az egyenruha nem árulja el nekem, hogy maga kicsoda.

A rendőr fölemeli a kezét, hogy megüsse, de a kezében ott a notesz, a másikban meg a ceruza, így hát mégsem üti meg, hanem előre megy, és följegyzi a rendszámot. A kronópió nagyon szomorú, és arra gondol, bárcsak ne karambolozott volna, mert most föl fognak neki tenni egy csomó kérdést, ő pedig nem tud majd rájuk válaszolni, mert nem tudja, ki az, aki fölteszi őket, és idegenekkel az ember nem tudja megértetni magát.

Teljes változat és eredeti (PDF-ben): PDFJulio Cortázar: Útügyek

Julio Cortázar: Papeles inesperados. Madrid, 2009, Alfaguara

Az illusztráció mattbellphoto gyűjteményéből származik: antique print 1 B&W.

Ha tetszik, ajánld a TurulMemeTurulMeme-en!

Főoldal« Carballido: Az összeírásCortázar: Ebéd »

A bejegyzés trackback címe:

https://mufordito.blog.hu/api/trackback/id/tr551189194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Kurta!

Internetes kalandozásaim során véletlenül akadtam a blogodra. Azóta követem az irásokat. Nekem, mezei olvasónak felüdülés amiket forditasz. Most csak annyit szeretnék még megtudni: mit jelent a "kronópió"? Előre is köszönöm a választ, Frukkuska.
Szia Frukkuska! A kronópió egy kreált lény, Cortázar találta ki ugyanúgy, mint a fámát és a reményt. Maga a szó vélhetően (az is lehet, hogy Cortázar ezt leírta valahol, nem emlékszem) az idő (crono-) és az ópium (opio) szavakból állt össze. Dés Mihály korábbi fordításában még dulimanónak hívta őket.

A kronópiók kicsit szeleburdi, érzékeny, idealista és rendetlen lények. Azt is mondhatjuk, hogy ilyen emberek, de azért ez nem biztos. A fámák velük szemben nagyon szervezett és szigorú életet élnek és kioktató a stílusuk. A remények pedig közömbösek és unalmasak.

Cortázar jól bemutatja mindhárom fajtát az Utazás című novellában, valahogy így: www.hirextra.hu/pontfm/cikk.php?id=33283
Köszönöm a magyarázatot, igazán hasznos volt. Egész más szinezetet nyer igy a történet.
Változott az utazásos link. Érdekes, hogy a bookline is átlinkelte egy csomó belső oldalát, és nem zavartatják magukat, nem csinálják meg szépen a 301-es redirecteket... Pedig szerintem illene.

www.hirextra.hu/2008/08/26/famak-remenyek-rozsaszin-8211-videoval/
süti beállítások módosítása