Mi ez?

A blogon rendszeresen publikálom saját műfordításaimat. Jellemzően spanyol nyelvterületről válogatok, többnyire novellákat, mikronovellákat („félperceseket”) fogok megosztani veletek, de előfordulhatnak regényrészletek, színdarabok is.

A hosszabb írásokból a blogon csak részleteket közlök, de a teljes változat mindig letölthető (korlátozott ideig) PDF formában az adott bejegyzés végén.

Olvassatok, szóljatok hozzá, beszéljetek bele!

Egyedi kerámia

Szerethető, használható, igényes rakukerámia és kőporcelán tárgyak, ajándékok és home dekor. Hagyományos és Raku technikára épülő egyedi vizuális élmény. Károlyi Ildikó keramikus

Szerethető, használható, igényes rakukerámia és kőporcelán tárgyak, ajándékok és home dekor. Hagyományos és raku technikára épülő egyedi vizuális élmény. Károlyi Ildikó keramikus

Könyvek

Értékelések Roberto Bolaño Vad nyomozók című kultregényéről.

Folyamatosan bővülő visszhang A jövő nem a miénk című antológiáról.

Kritikák, recenziók Samanta Schweblin A madárevő című könyvéről.

Címkék

a.jövő.nem.a.miénk (40) alkohol (2) állatmese (3) álom (4) angyal (1) antológia (14) anya (3) apa (5) argentína (20) átváltozás (1) bemutatkozás (3) beszélgetés (7) bevándorlás (1) bölcsek.köve (1) bolívia (3) brazília (1) chile (10) család (2) díj (6) ecuador (2) egyesült.államok (1) élet (1) elmélet (3) előítéletek (1) előszó (1) erőszak (6) eső (2) eszköz (4) fantasy (3) félelem (2) felelősség (1) fény (1) férfi.nő (14) feszültség (1) film (1) filozófia (5) foci (2) fordítás (1) franciaország (1) guatemala (2) gyerek (7) gyerekkor (5) haiku (1) hajó (1) halál (13) hangfelvétel (4) hellókarácsony (1) honduras (2) hozzáférés (1) humor (1) hűtlenség (2) ifjúsági (3) interjú (1) internet (1) kalóz (1) karácsony (3) kiadó (1) kísértet (1) klímaváltozás (1) kocsma (1) költészet (1) kolumbia (1) komédia (1) kör (1) kórház (2) korrupció (1) középkor (3) kronópiók.és.fámák (3) kuba (18) kutya (5) levél (1) magány (1) mexikó (15) mikronovella (20) monológ (4) munkahely (2) nagymama (1) nagyszülő (4) napló (1) nicaragua (1) női.író (7) novella (30) offtopik (3) öngyilkosság (2) öregség (1) oroszlán (1) őserdő (3) pályázat (8) panama (2) paraguay (3) párbeszéd (2) peru (8) pillangó (1) politika (1) pornó (1) pszichiátria (1) publikáció (30) regényrészlet (4) rendezvény (2) rendőrség (1) spanyolország (15) sport (1) száműzetés (1) szerelem (1) szexualitás (2) születés (1) tabu (1) tél (1) tigris (1) tömeg (1) tükör (1) újjászületés (2) újság (1) uruguay (21) utazás (1) vad.nyomozók (6) vallás (1) venezuela (2) vidék (2) vonat (3) william.blake (1) wordle (1) zene (1)

Feliratkozás

Email feliratkozás (bejegyzések):

Powered by FeedBurner

Emilio Carballido: Az összeírás (1957?)

2009.06.30. 23:42 Kurta | korrupció mexikó komédia | 1 komment

Régen főztem konzervből, egyre kevesebb olyan írást találok a spájzban, mely még a műfordítóműhelyben készült. Most mégis egy ilyen következik. Nem hálás feladat leporolni egy régi fordítást, kicsit olyan érzésem van, hogy vagy annak idején szántam kevés időt erre a házi feladatra, vagy azóta fejlődtem sokat, mert tisztességesen átszerkesztettem.

Egy érdekes tanulsága is volt a szerkesztésnek: akkoriban sokkal bátrabban és szemtelenebbül írtam bele magam a fordításba. Ma már nem nagyon engedek meg olyan átköltéseket, mint akkor. Bár, az is igaz, hogy a színházban ez szerintem sokkal inkább megengedhető, mint prózában.

Színházról van szó, ugyanis, egy rövid egyfelvonásos fordításáról. Mindig is szerettem volna színházi darabokat fordítani (ez továbbra is így van), ráadásul a műfordítói pályám is majdnem úgy indult, hogy fölkérnek egy darab fordítására. Majdnem... Aztán egy szegedi alternatív színházi találkozón a figyelmembe ajánlott valaki egy spanyol nyelvű darabot, de nem sokkal később lefordította más. Van még egy pár ilyen majdnem, nem tud nem eszembe jutni Sinkó Péter humoros glosszája Agárdi Gábor előadásában, a Memoár (Hogyan nem találkoztam Bartók Bélával). Nagyjából én is mesélhetnék hasonlókat: hogyan nem lett belőlem műfordító címmel.

A lényeg, itt ez a darab, az első ebben a kategóriában a blogon. Nem egy földhözvágóan megrendítő iromány, de a maga nemében egészen sikeres volt Mexikóban, még film is készült belőle 1977-ben. (Bevallom, most nem néztem utána az összes tipográfiai finomságnak, igyekeztem ésszerűen központozni az instrukciókat.)

Az összeírás

(részletek)

REMEDIOS: Hát… Egy kicsit dagadtnak látszom, nem?
DORA: (Aggódva.) Dehogyis, doña Remedios. Nagyon jól áll magának, nagyon elegáns.
HERLINDA: Az a tükör nagyon torzít. Újat kéne már vennünk.
REMEDIOS: Nem emeli ki túlságosan a hátsómat?
CONCHA: De, bizony.
REMEDIOS: Valóban?
HERLINDA: Egyáltalán nem emeli ki. Ez a Concha nem ért a divathoz.
REMEDIOS: Hát, én nagyon farosnak látom magam...

...

Herlinda habozik egy pillanatig, majd ajtót nyit.

HERLINDA: (Határozottan.) Mivel szolgálhatok, uram?
ÖSSZEÍRÓ: (Beljebb lép.) Jó napot. Azért jöttem...
HERLINDA: Szabad tudnom, ki mondta, hogy bejöhet?
ÖSSZEÍRÓ: A távozó hölgy mondta, hogy...
HERLINDA: Ugyanis ez egy magánlakás, és így berontani, az magánalak... m-magánlaksértés.
ÖSSZEÍRÓ: A hölgy, aki épp elment beengedett, és...
HERLINDA: Távozzon!
ÖSSZEÍRÓ: Már megbocsásson...

...

Belép Paco, kótyagosan, enyhe alkoholos befolyásoltság jeleivel hangjában és külsején.

PACO: Mi történik? Miért sírtok?
ÖSSZEÍRÓ: Jó napot, maga a ház ura?
PACO: (Ünnepélyesen.) Szolgálatára.
ÖSSZEÍRÓ: Nézze, az asszonyai nem értették, hogy miről van szó.
HERLINDA: Uram, ez nem hárem. Én a nővére vagyok.
ÖSSZEÍRÓ: Persze. Bocsásson meg. Nézze… Maga tudja, mi az az összeírás?
PACO: Természetesen. Az újság is megírta. Összeszámolják a lakosságot. Minden nagy országban így csinálják.
ÖSSZEÍRÓ: (Fellélegez.) Erről van szó. Egy ipari, kereskedelmi és közlekedési összeírásban pedig összeszámolják... hát ezeket.

...

Teljes változat és eredeti (PDF-ben): PDFEmilio Carballido: Az összeírás

Az illusztráció viking_79 képe: 99/365.

Ha tetszik, ajánld a TurulMemeTurulMeme-en!

Főoldal« Cortázar: Never Stop the PressCortázar: Útügyek »

A bejegyzés trackback címe:

https://mufordito.blog.hu/api/trackback/id/tr311218971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Üdvözlöm az első színdarabot a blogon!
;)
süti beállítások módosítása