Mi ez?

A blogon rendszeresen publikálom saját műfordításaimat. Jellemzően spanyol nyelvterületről válogatok, többnyire novellákat, mikronovellákat („félperceseket”) fogok megosztani veletek, de előfordulhatnak regényrészletek, színdarabok is.

A hosszabb írásokból a blogon csak részleteket közlök, de a teljes változat mindig letölthető (korlátozott ideig) PDF formában az adott bejegyzés végén.

Olvassatok, szóljatok hozzá, beszéljetek bele!

Egyedi kerámia

Szerethető, használható, igényes rakukerámia és kőporcelán tárgyak, ajándékok és home dekor. Hagyományos és Raku technikára épülő egyedi vizuális élmény. Károlyi Ildikó keramikus

Szerethető, használható, igényes rakukerámia és kőporcelán tárgyak, ajándékok és home dekor. Hagyományos és raku technikára épülő egyedi vizuális élmény. Károlyi Ildikó keramikus

Könyvek

Értékelések Roberto Bolaño Vad nyomozók című kultregényéről.

Folyamatosan bővülő visszhang A jövő nem a miénk című antológiáról.

Kritikák, recenziók Samanta Schweblin A madárevő című könyvéről.

Címkék

a.jövő.nem.a.miénk (40) alkohol (2) állatmese (3) álom (4) angyal (1) antológia (14) anya (3) apa (5) argentína (20) átváltozás (1) bemutatkozás (3) beszélgetés (7) bevándorlás (1) bölcsek.köve (1) bolívia (3) brazília (1) chile (10) család (2) díj (6) ecuador (2) egyesült.államok (1) élet (1) elmélet (3) előítéletek (1) előszó (1) erőszak (6) eső (2) eszköz (4) fantasy (3) félelem (2) felelősség (1) fény (1) férfi.nő (14) feszültség (1) film (1) filozófia (5) foci (2) fordítás (1) franciaország (1) guatemala (2) gyerek (7) gyerekkor (5) haiku (1) hajó (1) halál (13) hangfelvétel (4) hellókarácsony (1) honduras (2) hozzáférés (1) humor (1) hűtlenség (2) ifjúsági (3) interjú (1) internet (1) kalóz (1) karácsony (3) kiadó (1) kísértet (1) klímaváltozás (1) kocsma (1) költészet (1) kolumbia (1) komédia (1) kör (1) kórház (2) korrupció (1) középkor (3) kronópiók.és.fámák (3) kuba (18) kutya (5) levél (1) magány (1) mexikó (15) mikronovella (20) monológ (4) munkahely (2) nagymama (1) nagyszülő (4) napló (1) nicaragua (1) női.író (7) novella (30) offtopik (3) öngyilkosság (2) öregség (1) oroszlán (1) őserdő (3) pályázat (8) panama (2) paraguay (3) párbeszéd (2) peru (8) pillangó (1) politika (1) pornó (1) pszichiátria (1) publikáció (30) regényrészlet (4) rendezvény (2) rendőrség (1) spanyolország (15) sport (1) száműzetés (1) szerelem (1) szexualitás (2) születés (1) tabu (1) tél (1) tigris (1) tömeg (1) tükör (1) újjászületés (2) újság (1) uruguay (21) utazás (1) vad.nyomozók (6) vallás (1) venezuela (2) vidék (2) vonat (3) william.blake (1) wordle (1) zene (1)

Feliratkozás

Email feliratkozás (bejegyzések):

Powered by FeedBurner

Egyéves a blog!

2009.08.12. 11:10 Kurta | offtopik | 5 komment

Éppen egy éve írtam az első bejegyzést a blogon. Hogy miért éppen akkor és miért éppen úgy indult, nem igazán tudnám megmondani. A lényeg: a koncepció és a cél azóta sem változott, ami egyszerre jó és rossz hír.

Meghozta a blog azt, amit vártam tőle? Azt hiszem, nem. De hozott több dolgot, és a magamban kitűzött célok közül is elértem néhányat. A többi cél sincs elérhetetlen távolságban, hát folytatom, ha több kompromisszummal is. Mindensetre születtek szép fordítások, megismerkedtem érdekes emberekkel, sokmindent köszönhetek sokmindenkinek.

Uborkaszezon van, ráadásul olyan szövegeken dolgozom, amelyek várhatóan nem fognak kikerülni ide a blogra, ilyenkor készülnek a viccesnek szánt statisztikák. Gondoltam, szemezgetek az egy év látogatási adataiból, Nagy Testvér figyel, ugyanis...

A legnépszerűbb írás Monterroso egyprecese volt, a Hogyan lesznek az öregek, ami nem csoda, egyrészt szórakoztató, másrészt jó is, irodalmi értelemben. A statisztikában az egypercesek és a versek súlya kisebb, mert őket lapozás nélkül is el lehet olvasni, ez az írás mégis kiemelkedik. Gondolom azért, mert gyakran használtan a blog.hu posztajánlójában, ez bizonyult a legjobb olvasómágnesnek. Cortázar egypercesei közül az Ebéd volt a legnépszerűbb, meglepetésre őt a Grimpow regényrészlet követi. Chávez Csillagpor.nója és Ortuño Vörös nagyija egyaránt a gerontofil „olvasóközönségnek” köszönheti népszerűségét. Ezután jönnek sorban a Benedetti novellák. A legnépszerűbb versfordítás Rodríguez Núñez Tigrises verse, érdekes, hogy szerinte ez a legkevésbé erős mind közül. Örülök, hogy Quiroga flamingós gyerekmeséjét is sokan olvastátok, bízom benne, hogy jövőre már lapozgatni is tudjátok az egész sorozatot.

A blog korai szakaszában sűrűbben posztoltam, de kevesebb volt a rendszeres olvasóm, néhány nagyon szép fordítás (és eredeti) maradt így árnyékben, ajánlok ezek közül is. Akit érdekel a latin-amerikai fiatal szerzők identitáskeresése, mindenképpen olvassa el Trelles Paz előszó-esszéjét, melyet A jövő nem a miénk antológiához írt. Könnyebb olvasmány Benedetti Cambalache című írása. Cseppet sem könnyű viszont Porzecanski rövid novellája, a Zavargások odalent, ennek is szeretnék még helyet találni majd valahol nyomtatásban. Aki meg gyors örömökre vágyik, fussa végig bátran a mikronovella kategóriát.

Persze nincs statisztika a keresőszavak elemezgetése nélkül (a szóalakokat akkor is megtartottam, ha hibásak). Legtöbben a "műfordítói pályázat" vagy "babits ösztöndíj" valamilyen kombinációját használva érkeztek. Népszerű volt "mario benedetti" is. A legkeresettebb műfaj a "monológ", de versfordításokat is többen kerestek. A Vörös nagyi és a Csillagpor.nó sajátos keveréke (kiegészülve a nicknevem téves morfológiai elemzésével) szült egészen szép számú találatot a "nagyi p.rnó", "k.rják a nagyit", "p.rnó novellák" jellegű kifejezésekre. (Még Benedetti kutyás novellája kellett, hogy idetaláljon a "a kutya k.rja a nőt" keresője is, valószínűleg csalódott arccal távozott...)

A kedvenceim viszont ezek: "egyperces színdarabok" és "monológok gyerekeknek" – ilyeneket szívesen fordítanék. A kevéssé relevánsak, vagy akár érthetetlenek közül pedig: "nem találkoztam bartók", "fűtéstámogatás", "kutya étvágygerjesztő", "leghoszabb p.rnofilm", "paraguay hektár föld ára" és "moss tisztára engem".

A bejegyzés trackback címe:

https://mufordito.blog.hu/api/trackback/id/tr11303670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!
Köszönöm, hogy olvashatom!
Kívánom, hogy céljait érje el!
/"nem találkoztam bartók".../
;)
Gratula!
Remek tartalom.
Fűtéstámogatás? hmm.
Granulálok!
Ennek örömére betettem egy linket a Cortázar-mikronovella fordításaidhoz a wikis szócikkbe.
Ha bánod kidobhatom.
Ha bánnám, én is kidobhatnám. :) De nem bánom, persze. És köszi.
Cumpleaños Feliz, Kurta! Még csak egy gyertya ég a tortán, de az milyen szépen. Csak így tovább, legyen még több fáma és dulimanó!
süti beállítások módosítása