Mi ez?

A blogon rendszeresen publikálom saját műfordításaimat. Jellemzően spanyol nyelvterületről válogatok, többnyire novellákat, mikronovellákat („félperceseket”) fogok megosztani veletek, de előfordulhatnak regényrészletek, színdarabok is.

A hosszabb írásokból a blogon csak részleteket közlök, de a teljes változat mindig letölthető (korlátozott ideig) PDF formában az adott bejegyzés végén.

Olvassatok, szóljatok hozzá, beszéljetek bele!

Egyedi kerámia

Szerethető, használható, igényes rakukerámia és kőporcelán tárgyak, ajándékok és home dekor. Hagyományos és Raku technikára épülő egyedi vizuális élmény. Károlyi Ildikó keramikus

Szerethető, használható, igényes rakukerámia és kőporcelán tárgyak, ajándékok és home dekor. Hagyományos és raku technikára épülő egyedi vizuális élmény. Károlyi Ildikó keramikus

Könyvek

Értékelések Roberto Bolaño Vad nyomozók című kultregényéről.

Folyamatosan bővülő visszhang A jövő nem a miénk című antológiáról.

Kritikák, recenziók Samanta Schweblin A madárevő című könyvéről.

Címkék

a.jövő.nem.a.miénk (40) alkohol (2) állatmese (3) álom (4) angyal (1) antológia (14) anya (3) apa (5) argentína (20) átváltozás (1) bemutatkozás (3) beszélgetés (7) bevándorlás (1) bölcsek.köve (1) bolívia (3) brazília (1) chile (10) család (2) díj (6) ecuador (2) egyesült.államok (1) élet (1) elmélet (3) előítéletek (1) előszó (1) erőszak (6) eső (2) eszköz (4) fantasy (3) félelem (2) felelősség (1) fény (1) férfi.nő (14) feszültség (1) film (1) filozófia (5) foci (2) fordítás (1) franciaország (1) guatemala (2) gyerek (7) gyerekkor (5) haiku (1) hajó (1) halál (13) hangfelvétel (4) hellókarácsony (1) honduras (2) hozzáférés (1) humor (1) hűtlenség (2) ifjúsági (3) interjú (1) internet (1) kalóz (1) karácsony (3) kiadó (1) kísértet (1) klímaváltozás (1) kocsma (1) költészet (1) kolumbia (1) komédia (1) kör (1) kórház (2) korrupció (1) középkor (3) kronópiók.és.fámák (3) kuba (18) kutya (5) levél (1) magány (1) mexikó (15) mikronovella (20) monológ (4) munkahely (2) nagymama (1) nagyszülő (4) napló (1) nicaragua (1) női.író (7) novella (30) offtopik (3) öngyilkosság (2) öregség (1) oroszlán (1) őserdő (3) pályázat (8) panama (2) paraguay (3) párbeszéd (2) peru (8) pillangó (1) politika (1) pornó (1) pszichiátria (1) publikáció (30) regényrészlet (4) rendezvény (2) rendőrség (1) spanyolország (15) sport (1) száműzetés (1) szerelem (1) szexualitás (2) születés (1) tabu (1) tél (1) tigris (1) tömeg (1) tükör (1) újjászületés (2) újság (1) uruguay (21) utazás (1) vad.nyomozók (6) vallás (1) venezuela (2) vidék (2) vonat (3) william.blake (1) wordle (1) zene (1)

Feliratkozás

Email feliratkozás (bejegyzések):

Powered by FeedBurner

Mario Benedetti: Rekviem pirítóssal (1966)

2008.08.24. 16:00 Kurta | gyerek novella halál anya apa erőszak hűtlenség uruguay monológ férfi.nő | Szólj hozzá!

Benedetti egy időben gyakran írt monológot. Egyszerű monológot hallgatósággal, belső monológot, monológot levél formájában, monológot üzenetrögzítőre. A Buzón de tiempo kötet „postaládája” tele van ilyenekkel, de más kötetekben is találni szép darabokat.

Egy nagy monológ-kedvencem volt az első Benedetti novella, amit valaha fordítottam, talán idővel az is fölkerül ide... Most viszont két kiragadott részlet, alatta, a tovább után a letölthető teljes változat. (Szintén kicsit szolgaian szöveghű stílusban.)

Rekviem pirítóssal

(részletek)

...

[...] Maga félt már valaha igazán? Mirta folyton azt hiszi, hogy az Öreg egyszer fölbukkan részegen, és lecsatolja az övét, hogy megverje. Még mindig nem szokta meg az új helyzetet. Én viszont megpróbáltam hozzászokni. Maga másfél éve tűnt föl, de az Öreg már jóval korábban is ivott, és nem sokkal azután hogy rákapott, elkezdett verni minket. Mindhármunkat. Mirtát és engem szíjjal ütött, ez eléggé fájdalmas, anyut viszont ököllel. Csak úgy, különösebb ok nélkül: mert túl meleg volt a leves, esetleg mert túl hideg, vagy azért, mert anyu nem várt rá ébren hajnali háromig, vagy túlságosan megduzzadt a szeme a sok sírástól. Aztán, idővel, anyu már nem sírt többet. Nem tudom, hogyan csinálta, de amikor apám ütötte, még csak az ajkába sem harapott, és sírni sem sírt, pedig ettől az Öreg még inkább feldühödött. Anyu tudta ezt, de mégsem sírt. [...]

...

[...] Ráadásul, egyik este egy kicsit későn ért haza (bár mindig jóval apu előtt), és olyan szemekkel nézett rám, annyira más tekintettel, hogy egyből tudtam, hogy valami történik. Mintha akkor ráébredt volna, hogy képes lehetek megérteni őt. Szorosan magához ölelt, szinte megbánóan, azután rám mosolygott. Emlékszik még a mosolyára? Én emlékszem, igen. Annyira aggasztott ez a változás, hogy két-három alkalommal kimaradtam a munkából (a vége felé rendeléseket vittem házhoz egy élelmiszerboltból), hogy követhessem, és megtudjam, miről van szó. Akkor láttam meg magukat. Magát, és anyut. És én is boldog voltam. Lehet, hogy mások azt gondolnák, hogy szívtelen vagyok, és talán nincs is rendjén, hogy megörültem, hogy anyám megcsalja apámat. Lehet, hogy azt gondolnák. Ezért nem is mesélem senkinek. De maga más eset. Maga szerette őt. És ez olyan volt számomra, mint valami nyeremény. Mert ő megérdemelte, hogy szeressék. Maga szerette, ugye, hogy így van? Sokszor láttam magukat, és ebben majdnem biztos vagyok. Persze, az Öreget is megpróbálom megérteni. Nem könnyű, de megpróbálom. Sohasem tudtam gyűlölni, érti ezt? Talán azért, mert annak ellenére, amit tett, még mindig az apám. Amikor vert minket, Mirtát és engem, vagy amikor nekirontott anyunak, a rémület mellett szánalmat éreztem. [...]

...

Az eredetivel párhuzamos, teljes változat (PDF-ben): PDFMario Benedetti: Rekviem pirítóssal.

Mario Benedetti: La muerte y otras sorpresas. Mexikóváros, 1968, Siglo XXI Editores

Az írás megjelent a Sikoly folyóirat 18. számában.

Az illusztráció fortinbras képe: Portuguese toast and an Americano, Alcoa Bakery.

Főoldal« Halley Mora: Nők...Halley Mora: A kezdetek »

A bejegyzés trackback címe:

https://mufordito.blog.hu/api/trackback/id/tr89625938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása